LOKUM

Lokum, su, şeker, nişasta ve sitrik asit veya tartarik asit veya potasyum bitartarat ile hazırlanan lokum kitlesine gerektiğinde çeşni maddeleri, kuru veya kurutulmuş meyveler ve benzeri maddelerin ilavesiyle tekniğine uygun olarak hazırlanan geleneksel bir Türk tatlısıdır.

Arapçada "rahat-ul hulküm" (boğaz rahatlatan) olarak geçmekte olan ve bu tamlamadan türetilen lokum, yaklaşık 15. yüzyıldan beri Anadolu'da bilinmekle birlikte, özellikle 17. yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu sınırları içinde yaygınlaştı. Avrupa'da ise bir İngiliz gezgin aracılığıyla "Turkish Delight" adıyla 18. yüzyılda tanınmaya başlandı.

Eski dönemlerde doğal bal ya da pekmez, un bileşimi ile yapılan lokumun 17. yüzyılda "Kelle şekeri" olarak bilinen rafine şeker ile özellikle nişastanın bulunup ülkeye getirilmesi sayesinde hem yapımı, hem de lezzeti değişti.

Lokum Osmanlı döneminde ilk olarak Balkanlara oradan da Avrupa’nın diğer bölgelerine ulaşmıştır. Lokum Avrupa’ya açılan ilk Türk lezzeti olma özelliğini taşımaktadır.

Lokum, içerdiği nişasta ve şekerle tam bir enerji deposudur. Bu haliyle lokum, vücudun yapı taşlarından biri olan karbonhidratlar grubundadır. Lokum da karbonhidrat olan tüm besinler gibi tüketildikten sonra kısa bir süre içinde yakılır.

Ünlü ressam Pablo Picasso resim yapmaya başlamadan önce lokum yediğinde daha iyi konsantre olduğunu söylemesi Türk lokumunun tüm Dünyada tercih sebebi olmasının sebeplerinden biridir.

MozaikPort bünyesinde tüm misafirlerimizin beğenisine sunulan ve firmamız için özel olarak üretilen lokumlar, 75 senelik üretim tecrübesine sahip ülkemizin en köklü lokum imalatçıları tarafından yapılmaktadır.